28.04.2016 Fed faiz kararı ve sonrası

Fed tarafından çıkan “hiçbir  şey” piyasa aşırı volatil bir tepki verdi. Aslında yadırganacak bir durum değil. Fed in karar öncesi paritelerdeki fiyatlamaya bakarsanız ne demek istediğimi  anlayacaksınız. Evet bu açıklama kısa vadeli bir beklenti bitti gibi görünüyor ve evet ortaya nur topu gibi bir belirsizlik de atıyor.

Bu seneye dört arttırım yapacağım diye girdik ancak martta işler değişerek 2 arttırımda karar kılındı. Elbette sebepleri var ve haklı sebepler. Ancak bizleri yanıltan bu haklı sebepler 2015 aralıkta da  var olmasına rağmen faiz arttırımını yapmış olması ve kararlı duruşunu  taki martta bozana kadar korumasıdır. Martta bozduğu bu güven ile ortaya daha büyük bir belirsizlik çıktı. Bu yıl yapılacak iki faiz arttırımı ne zaman olacak? Bir öngörüm vardı. Martta faiz artışı olmaz ise haziranda kesin olur gözüyle baktığımı belirtmiştim. Bu öngörümü koruyorum fakat Fed e yani Yellen e güvenmiyorum. Bir ihtimal eylul-ekim e kadar  bekleyelim görelim diyebilir.

Aralık 2015 faiz artışı sonrası global piyasalar perişan oldu makro veriler beklenti altında kaldı. Bunun sağlamasını mart ayı sonrası gelen veriler bu piyasalarda bariz toparlanma emareleri gösterdi. Fed in ikinci faiz artışı işte bu sebeple önemlidir. Bir cerrah gibi davranılmaz ise büyük bir krizin kapısı  açılacaktır. Bence bu kapı aralık 2015 de  aralandı ve şu anda yapılanlar tamamıyla geçiktirmeye yönelik hamlelerdir. Mutlaka bir çıkar yol vardır. Şu an görünmüyor. Şartlar süreç ile değişebilir.

Yorum bırakın